wat is de zin van leven

Waarom leven we … waarom? Ik ben het helemaal kwijt. Krijgt leven alleen betekenis omdat er dood is?

Vandaag is het Pasen. De tijd van hoop. Is dat zo? Ik heb het zo moeilijk met geloof. Wat is dat toch met geloof en lijden? Kan Pasen alleen maar bestaan doordat er Aswoensdag, Witte Donderdag en Goede Vrijdag is? Ik weet dat ik me op glad ijs begeef als ik godsdiensten vergelijk, maar naast het goeds dat eruit komt is er zoveel kwaads. Daar kan je toch niet naast kijken.

Leven kan er alleen maar zijn doordat er dood is. Kan vertrouwen er dan alleen maar zijn als er ontrouw is? Bestaat teder enkel omdat er ook ruw is? Kan je je maar warm voelen omdat er ook koud moet zijn? Krijgt liefde enkel bestaansrecht omdat er haat is?

Versta me niet verkeerd. Ik ben jaloers op diegenen die echt geloven. Ik kan het niet, ik zie het niet. Soms spreken de kinderen over de hemel, al verstaan ze het zelf ook niet helemaal. Net na de dood van Tas kregen ze enkele ballonnen met helium in, om naar papa te sturen met een boodschap. Tuur en Louise keken vreemd. Papa ligt onder de grond, wat moeten we dan met ballonnen die naar boven vliegen? Ik probeerde het uit te leggen dat sommige mensen geloven in een ziel en wat dat dan is. Waarschijnlijk krijg ik het niet uitgelegd omdat ik er zelf geen snik van begrijp. Ze keken na mijn uitleg nog vreemder. Een ziel? Tuur zei letterlijk :’ Ik versta het niet’ en Louise beaamde dat. We hebben dan maar met ons drieën besloten dat dat het is. Dat we er niets van begrijpen.

Straks rapen we paaseieren. Gewoon, omdat we dat al altijd deden en omdat chocolade lekker is. De betekenis erachter ben ik al even kwijt.

Ik heb het alleen maar koud en ben de liefde kwijt. We zijn eindeloos alleen.
Mijn lief, waar ben je?

Nele – geschreven 6 maanden en 19 dagen na die verschrikkelijke 8ste september 2015.

 

DSC00218
lief

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s