Antwoord op mijn brief

De brief die ik gisteren schreef, heeft blijkbaar heel wat mensen geraakt. Mijn blog werd nog nooit zo druk bezocht. Deze ochtend om 10u kreeg ik antwoord van Filip Watteeuw. Het lijkt me dan ook maar normaal dat ik ook zijn antwoord aan jullie meegeef.

Mag ik jullie ook nog meegeven dat ieder van ons dit kan. Een situatie aankaarten, veiligheid verzekeren voor iedereen onder ons, zodat ongelukken minder gebeuren. Ik zal in ieder geval de situatie in Zwijnaarde blijven aankaarten bij de bevoegde instanties. (Ik hoop dat er al stappen ondernomen werden.) En als ik nog eens een verkeerde signalisatie zie, dan doe ik het gewoon weer.  Doen jullie mee?

Geachte mevrouw Decoodt

Bedankt voor uw mail. Het is vreselijk wat u en uw gezin is overkomen. Ik weet dat het voor mensen die dit niet hebben meegemaakt onmogelijk is om dit helemaal te begrijpen. Het is heel sterk van u dat u toch op een constructieve manier de aandacht vestigt op probleempunten. Mijn respect.

Het verkeer veiliger maken is voor mij absoluut een prioritair aandachtspunt. En signalisatie bij wegenwerken is dan inderdaad heel belangrijk. Want weggebruikers komen bij wegenwerken en omleidingen in een nieuwe, onbekende situatie terecht. Daarom moet die signalisatie helemaal in orde zijn. Weggebruikers moeten de situatie snel kunnen ‘lezen’. Daarom moet er bij omleidingen ook voldoende ruimte worden voorzien voor zwakke weggebruikers. Het gaat niet op om fietsers en voetgangers onbeschermd de rijweg op te sturen.

Het Mobiliteitsbedrijf besteedt hier veel aandacht aan en geeft duidelijke richtlijnen wat betreft de signalisatie. De meeste aannemers van de werken die dan ook de signalisatieborden plaatsen doen dat ook nauwgezet. Maar jammer genoeg doen niet alle aannemers dat. Bovendien is er dikwijls een probleem met bordendiefstal of vandalisme. Maar dan nog is dat geen afdoende reden voor gebrekkige signalisatie. Regelmatige controle van de signalisatie moet dat voorkomen. Ik wil daar nog bijkomende inspanningen voor doen om dat beter te krijgen. Ook de andere overheden waar we mee samen werken zoals het Agentschap Wegen en Verkeer willen daar inspanningen voor doen. Het is daarom goed dat u deze situatie meldt. Zo kan er sneller worden ingegrepen.

Ik heb uw mail ondertussen al doorgestuurd naar de overheid die verantwoordelijk is voor deze werf aan de Della Faillelaan en de bijhorende signalisatie, met name het Agentschap Wegen en Verkeer (Vlaams Gewest). Het Agentschap heeft ondertussen al gevraagd aan de projectleider om de signalisatie in orde te brengen.

Zoals u merkt ben ik in deze niet helemaal ‘de overheid’. De versnippering van bevoegdheden met verschillende overheden is één van de zaken die er voor zorgt dat signalisatie niet steeds vertrekt vanuit gelijke principes en dus soms ook minder duidelijk kan zijn voor de weggebruikers. Het zou in ieder geval beter zijn als er voor een stedelijk gebied slechts één wegbeheerder zou zijn.

Ik wil u nogmaals danken voor uw melding. Het is een stimulans om het beter te doen op onze eigen stadswegen en om onze collega-overheden aan te zetten om ook te zoeken naar een betere kwaliteit van de signalisatie.

Met vriendelijke groeten

Filip Watteeuw

Schepen van Mobiliteit en Openbare Werken

2 reacties op ‘Antwoord op mijn brief

  1. Los van alle pro en contra over het beleid van Schepen Watteeuw is deze reactie wel ‘chique’. Ik weet dat dit het leed om een verloren partner en papa geenszins zal verzachten doch dit antwoord is toch ook wel bemoedigend te noemen. Als alle andere instanties die betrokken zijn op dergelijke dossiers nu ook een open geest hebben om dit daadwerkelijk aan te pakken zijn we een stukje dichter bij goede oplossingen en een veilige maar ook ver-draagbare maatschappij. Voor Nele en haar familie: STERK! Nog veel doorzettingsvermogen in de verwerking én koester vooral de mooie herinneringen. alleen zo hou je Tas ‘levend’. Nog heel veel succes met de mooie blog!

    Like

  2. even een reactie op de werken aan de tramstraat en de Adolf dellafaille laan. als er camionchaufeurs van de R4 de ‘cocacola brug’ oprijden en ze rijden richting zwijnaarde om naar het kruispunt van de tramstraat en a dellafaille laan te rijden om zo naar de fabriek Domo te rijden… staat er nergens een aanduiding dat die mensen niet naar links mogen afslaan.. dus die moeten dan weer volledig rond rijden via de R4 en dan rijden ze
    de klaartestraat in die al zo smal is voor 2 camions… heel frustrerend voor die mensen… laat die mensen al op voorhand weten dat ze niet verder moeten rijden .. dank u

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s