mag ik nog één keertje …

Mag ik nog één keertje dicht bij je zijn?
Mag ik nog één keertje je lippen kussen?
Mag ik nog één keertje in je armen liggen?
Mag ik nog één keertje horen dat je van me hield?

Tas zei voor hij naar zijn werk vertrok dat we ’s avonds nog eens moesten babbelen. Toen kuste hij me en vertrok door de voordeur. Dat had hij me beloofd, vanavond gaan we babbelen. En we wisten alle twee als babbelen niet zou lukken dat we elkaar dan tenminste nog zouden kunnen vastpakken. En toen kwam hij nooit meer terug.

Dat vind ik het zwaarst, geen afscheid genomen!

Vorige week kwam aan de schoolpoort een vriendinnetje van Louise naar me toen. Het meisje, net geen 5, vertelde dat Louise het niet fijn vind dat ze haar papa niet meer kan zien na zijn dood. Dat slimme meisje (alle vijfjarigen zijn slim!) wees me erop dat ik een foto had moeten nemen. (Die heb ik, ergens ver weg.) Ik antwoordde wat overdonderd dat ze toch een foto van Tas in de klas hebben. Dat vond ze een ok antwoord. Maar mijn dochter was niet zo snel tevreden. Zo geen foto, een foto van papa die dood is!

Louise en Tuur hebben geen afscheid kunnen nemen. Ik heb ze de aanblik op hun papa willen besparen en heb ook voor de rest van de wereld de kist gesloten. Mijn lieve Tas … hij was niet mooi meer. Achteraf zei iemand dat ik hen ook een arm had kunnen tonen, of een hand,… Ik heb het niet gedaan en twijfel vaak over mijn beslissing.

Afscheid nemen …het is zo belangrijk. Ik heb geen afscheid genomen van mijn mama, ook al wist iedereen dat ze stervende was. Ik was er niet toen ze stierf.

Ik heb wel afscheid genomen van mijn vader en waakte bij hem toen hij al in coma lag. De nacht toen hij stierf was hij niet alleen. Ik lag echter bij Tas, thuis in bed. Uitgeput en zwanger van Louiseke.

Afscheid nemen… ik heb het gevoel dat ik het nooit goed gedaan heb. Kon ik nog maar even … Ik geef de wereld om nog even … Wij, samen met de kinderen.

Nele – geschreven 5 maanden en 10 dagen na die verschrikkelijke 8ste september 2015

ons trouwfeest
mag ik je nog één keer kussen?

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s