Overlevering

Tas
Tas was de plezantste thuis.

Toen we in Gent woonden hadden we een draaitrap (in Merelbeke trouwens ook). De trap stond in een donkere gang en vaak ging ik naar boven zonder het licht aan te doen. Tas verstopte zich soms onder die trap en nam dan plots mijn enkel vast. Gillen!

Ergens ver in een verleden gingen we samen op bezoek bij een vriend. Tas ging op handen en voeten voor de deur zitten nadat hij aanbelde. En toen die vriend opendeed begon hij te blaffen als een hond. Gieren!

Tas belde vriendinnen op (vrienden zijn moeilijker te strikken) en dan ging hij hele verhalen op: van ijskasten die niet geleverd konden worden tot politie die een fiets had gevonden. Genieten van de reacties!

Tas.
Tas was een handige harry.

Eigenhandig werd het huis gestroopt om nadien weer op te bouwen. Dan kwam hij thuis (we woonden niet Merelbeke toen we zwaar verbouwden) en meldde dat hij een lichtstraat had gemaakt. Een gleuf in een muur.

Tas hielp bij het leggen van de elektriciteit, het gieten van de chape, het metsen van een muur, het plaatsen van verwarming, …

Op reis kwamen we vaak dingen tegen die ik mooi vond. Ik vroeg dan altijd. Liefje? Kan jij dat ook maken? Ja hoor was altijd het antwoord en trok ik een foto. Ik had een folder vol met ‘nog te maken projecten’.

Tas.
Tas was mijn veilige haven.

Ook al zei ik wel eens: ‘ik heb ook een rijbewijs hoor’ , ik was stiekem blij dat hij het stuur nam en ons veilig thuisbracht. Elke keer weer.

Ook al kon ik er van genieten om eens een avond alleen thuis te zijn. Het voelde veilig aan als hij later bij me in bed kroop. Zelfs als het eens niet boterde was ik er rotsvast van overtuigd, Tas laat ons niet alleen. Tas ziet ons verschrikkelijk graag.

Tas.
Tas had de controle.

Hij verloor nooit de controle en het overzicht. Tas kon je zeggen hoe lang het duurt in ons huis om van 18° naar 20° te gaan en per maand werd opgeschreven of dat veranderde. De hardheid van het water, de instellingen van elke machine. Hij had het allemaal onder controle.

Tas deed de administratie. Hij hield de bankzaken, de belastingen, de betalingen en de papieren. Hij had zicht op elk detail.

Tas.
Tas hielp graag.

Hij ging ’s avonds weg om lampen op te hangen bij een vriendin die alleen kwam te staan. Hij vond het leuk de keuken van een vriend te helpen installeren en hij had maar 1 woord nodig om een dagje te komen klussen op mijn werk.

Als iemand vroeg om te helpen in de buurt stond hij klaar. Boompjes helpen planten voor de school, het gras afdoen bij de buren of een verhuis.

Tas.
Tas hield van mensen bij elkaar brengen.

Tas hield van feesten organiseren. Elke reden was goed. Zo vierden we de nationale feestdag van Frankrijk in onze tuin. Verstopten menige keren paaseieren voor een bende vrienden of voor familie.

Tas organiseerde jarenlang privénieuwjaarsfeestjes in café de Hemel. Alles tot in de puntjes verzorgd in thema. En als kers op de taart een heuse speech over alle genodigden.

Hij was vereerd met de titel van verantwoordelijke voor T@sproductions. Uitstappen, weekendjes, alles was ok. Als het maar mensen bij elkaar bracht.

Tas.
Tas was een familiemens.

Zijn familie stond op de eerste plaats. Hij hield van hen, en zorgde voor hen. Hij deed hun administratie, zorgde voor praktische dingen en was diegene die bij ruzie of onenigheid tussen kwam.

Hij hield oneindig veel van zijn kinderen en genoot ervan om hen exclusief aandacht te geven. Een potje voetbal met Tuur, een gezelschapspelletje met Louise. En ’s avonds, elke avond gezellig samen in de zetel.

Ik hield van hem.
En hij van mij, ik wou dat hij me dat nog eens kon zeggen.

Nele  – geschreven 7 maanden en 2 dagen na die verschrikkelijke 8ste september 2015.

 

 

 

Een reactie op “Overlevering

  1. Wat een mooi mens was Tas. jou jou jou jou

    Zijn nu in Istanbul met Wim Tours, met mijn hart en gedachten bij Vake, jou en je kinderen, Tas, Werner.

    Zachte knuffel

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s