Lotgenoten

8 december, 1 jaar en 3 maanden na die verschrikkelijke dag kan ik het nog steeds niet plaatsen.

Ik mis Tas zo verschrikkelijk en al word ik omringd door lieve, attente mensen , af en toe heb ik het gevoel dat ze er niets van begrijpen. Dat ze niet zien hoe het me aangrijpt als ik een vader met zijn kinderen zie wandelen. Dat het onmogelijk te begrijpen is hoe het voelt om avond na avond alleen in bed te kruipen. Ik vind minder en minder de woorden om het enorme gat ter hoogte van mijn borst te tonen aan de buitenwereld. Ik heb de moed niet meer om alweer te vertellen dat mijn hele lijf nog steeds verschrikkelijk pijn doet. Ik verdring mijn tranen zo vaak dat mijn hoofd soms op barsten staat. Ik wil het nog altijd van de daken schreeuwen ‘ Hij is dood!’ Maar mijn omgeving weet dat al. En wat dat met me doet? Ze proberen met alle macht het te begrijpen, maar ze kunnen het niet voelen.

En toen ontdekte ik de kracht van de sociale media. Ik vond er groepen jonge vrouwen die hun partner verloren. Vaak vrouwen met kleine kinderen. Digitale dorpen waar 24u op 24 iemand aanwezig is. Jonge weduwes die ook de slaap niet kunnen vatten, vrouwen die begrijpen en voelen. Ik hoef er geen babysit voor te nemen om even erkenning en herkenning te vinden. We posten er veel, foto’s, quotes, vragen, opmerkingen. Veel verdriet, soms een vleugje humor, en ook hoop en liefde. Want verdriet is onze uiting van grenzeloze liefde. De zinnen die je er het meeste leest zijn: ik snap het, ik heb dat ook, …

Erkenning, massa’s erkenning. Deze lieve vrouwen, bij elkeen viel het noodlot verschrikkelijk pijnlijk binnen, beschouw ik bijna als vrienden. Want zij weten allemaal dat tijd geen wonden heelt. Zij weten allemaal dat tijd nodig is om de wonden heel goed te verzorgen. Dat is wat we doen voor elkaar: wonden helpen verzorgen met heel veel aandacht, heel veel warmte, heel veel aanwezigheid.

Ik ben ze dankbaar voor hun ondersteuning, hun erkenning, hun warmte en aanwezigheid.

Nele – geschreven 1 jaar en 3 maanden na die verschrikkelijke 8ste september 2015

img_0197

 

 

2 reacties op ‘Lotgenoten

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s